CİMER şikayet formu yazmak için CİMER sistemine giriş yapılmalıdır. www.cimer.gov.tr bağlantısı kullanılarak ya da e-devlet sistemine giriş yapılarak, CİMER şikâyet formu doldurulmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Erişim Merkezi üzerinden, tüm devlet kurum ve kuruluşları için destek ya da şikâyet başvurusu yapılmaktadır. CİMER sisteminden şikâyet ve talep oluşturmak için gerekli olan tek koşul, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunmasıdır.
CİMER sistemi, Cumhurbaşkanlığı kapsamında tüm bakanlık ve kurumlara ulaşılabilecek bir platformdur. BİMER ve CİMER olarak iki farklı sistem bulunurken, başbakanlık sisteminin kaldırılmasıyla birlikte, iki sistem de CİMER adı altında birleştirilmiştir. E-devlet ve CİMER resmi internet sitesi üzerinden kimlik bilgileriyle sisteme giriş yapıldıktan sonra, talep edilen konularda şikâyet başvurusunda bulunulabilir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine bağlı olan CİMER sistemiyle, kamu kurum ve kuruluşlarını ilgilendiren tüm alanlarda başvuru yapılmaktadır. Vatandaşların bireysel görüş ve gereksinimleri, konunun muhatabı olan kuruma iletildikten sonra, kuruma bağlı iletişim ofisi tarafından talepler incelenmekte ve şikayetlere çözüm üretilmektedir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim merkezi sistemi, kişilerin CİMER üzerinden ilgili bakanlık ve kuruma mesaj göndermesiyle gerçekleşmektedir. CİMER girişinde gerekli işlemler tamamlandıktan sonra, şikâyetin hangi bakanlık ve kurum hakkında olduğu belirlenmelidir. Gmail adresi ve diğer iletişim bilgileri sisteme girilerek, problem hakkında detaylı bir açıklama metni hazırlanır. Vatandaşlar taleplerini gönderdikten sonra, şikâyetin muhatabı olan bakanlık ve kuruma başvuru yönlendirilecektir.
Başvurunun bakanlığa aktarılmasının ardından, bakanlıklardaki iletişim merkezi tarafından şikayetler incelemeye alınmaktadır. Bilgi edinmek amacıyla gönderilen iletiler en geç 15 gün içerisinde, şikâyet ve talep amacıyla gönderilen iletiler en geç 30 günlük yasal süreç içerisinde cevaplanacaktır. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi iletilerinin cevapları, sisteme kaydedilen e-posta adresine bildirilmektedir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden ilgili bakanlık ve kurumlar hakkında şikâyet oluşturmak için CİMER internet sitesi ve e-devlet sistemi kullanılmaktadır. CİMER resmi internet sitesinden şikâyet başvurusu yapmak için https://www.cimer.gov.tr/ bağlantısına tıklanması yeterlidir. Bağlantı adresine tıklandıktan sonra, doğrudan CİMER başvuru ekranı açılacaktır. Sisteme giriş yapmak ve şikâyet başvurusu oluşturmak için “Başvuru Yap” bölümü kullanılmalıdır.
Başvuru giriş ekranında talep edilen bilgiler şunlardır:
Belirtilen bilgilerin sisteme yazılmasının ardından “Onay Kodu Gönder” butonuna tıklanmalıdır. Sisteme yazılan cep telefonu numarasına gönderilecek tek kullanımlık güvenlik şifresi giriş ekranında doğrulandıktan sonra, CİMER girişi tamamlanacaktır. CİMER girişi tamamlandıktan sonra, hangi bakanlığa hangi amaçla ileti yazılacağı tercih edilmeli ve şikâyet iletisi hazırlanmalıdır.
CİMER şikayetlerini telefon üzerinden yapmak için ALO 150 iletişim hattı aranmalıdır. CİMER iletişim hattı arandıktan sonra, T.C. kimlik numarasıyla sistem girişi yapılmalıdır. CİMER girişi aşamasında talep edilen kimlik bilgileri, CİMER temsilcisi tarafından talep edilmektedir. Doğum tarihi, doğum yeri, baba adı ve T.C. kimlik numarası bilgileri doğrulandıktan sonra, CİMER başvuruları için talep oluşturulabilir. ALO 150 CİMER iletişim hattı acil aramalar kapsamında değerlendirilmez. Bu sebeple CİMER üzerinden yapılan telefon görüşmeleri ücretlendirilecektir.
E-devlet sisteminden CİMER başvurusu yapmak için e-devlet internet sitesi ve mobil uygulaması kullanılmalıdır. “E-Devlet Kapısı” mobil uygulaması indirilerek ya da www.turkiye.gov.tr adresini kullanarak, e-devlet girişi yapılmalıdır. E-devlet internet sitesinden sisteme erişim sağlamak için “Giriş Yap” butonuna tıklanmalıdır.
E-devlet giriş ekranı açıldıktan sonra, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi doğrulanmalı ve “Giriş” butonuna tıklanmalıdır. E-devlet sistem erişimi tamamlandıktan sonra, kurum ve hizmetler bölümünden “CİMER” işlemleri seçilmelidir. CİMER e-şikâyet sayfası açıldıktan sonra, talep edilen konuda ilgili kuruma şikâyet ve istekte bulunacak başvurular yapılabilir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi şikâyet dilekçesinin hazırlanması için gerekli bilgiler aşağıda detaylıca açıklanmıştır:
CİMER şikâyet dilekçesinin muhatabı, T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi makamıdır. Dilekçenin en üst kısmında “Cumhurbaşkanlığı külliyesi 06550 Beştepe – Ankara” ibaresine yer verilmelidir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden şikâyet ya da talep başvurusu yapıldıktan sonra, her başvuruya özel seri numarası verilmektedir. Başvuru sonucunda verilen seri numaraları, kişiler tarafından saklanmalı ve CİMER sorgulamasında seri numaraları kullanılmalıdır. CİMER ya da BİMER üzerinden yapılan başvurunun son durumunu öğrenmek için www.cimer.gov.tr adresi kullanılmalıdır. Açılan sayfadaki kimlik doğrulama ekranında “Başvurularıma Git” seçeneğine tıklanmalı ve doğrudan CİMER sorgulama ekranı açılmalıdır.
CİMER web sitesinden doğrudan sorgulama yapmak için sayfanın sağ üst kısmında yer alan “Başvuru Sorgula” butonuna tıklanması yeterlidir. CİMER başvuru sorgulama sistemi açıldıktan sonra, CİMER başvurusu aşamasında belirlenen takip numarası sisteme girilmelidir. Giriş bilgileri doldurulduktan sonra, CİMER başvurusunun son durumu ve başvuru içi verilen yanıtlara ulaşılabilir. CİMER başvurusu için e-devlet şifresiyle, doğrudan e-devlet sistemi üzerinden de sorgulama yapılmaktadır.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi başvuruları, en fazla 30 gün içerisinde cevaplanmaktadır. CİMER sisteminde şikâyet ve talep amacıyla başvuru oluşturulduğunda 30 güne kadar sonuç süre uzatılmaktadır. Ancak bilgi edinme amacıyla başvuru yapıldığı zaman, bilgi edinme dilekçelerinin en fazla 15 gün içerisinde cevaplanması gerekir. CİMER üzerinden yapılan başvurunun türüne göre, cevaplanma süreci değişiklik göstermektedir.
CİMER ya da Başbakanlık döneminden kalan BİMER sisteminde talep oluşturan kişiler, eski taleplerini CİMER sorgulama ekranında görebilirler. Daha önceden yapılan CİMER başvurularının sonuçlarını öğrenmek ya da genel başvuruları görüntülemek için CİMER sistemine giriş yapıldıktan sonra, “Başvuru Sorgulama” sayfası açılmalıdır. CİMER başvuru sorgulama ekranı açıldıktan sonra, eski başvurular kronolojik tarihe göre sıralanacaktır.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden yapılan başvurunun gizli olmasını ve kimlik bilgilerinin paylaşılmamasını isteyen vatandaşlar, şikâyet türünü “İhbar” olarak belirtmelidir. Şikâyet tipi için “İhbar” seçimi yapıldıktan sonra, kimlik bilgilerinin talep edildiği alanda “Kimlik Bilgilerim Gizlensin” ibaresi tercih edilmelidir. CİMER başvuruları aşamasında e-devlet şifresi, T.C. kimlik numarası ve kimlik bilgileri talep edilecek ancak gizlilik talebinden ötürü, kimlik bilgileri paylaşılmayacaktır. CİMER şikâyet ve talep mesajlarının cevapları, sisteme kaydedilen e-posta adresine iletilecektir.
CİMER şikayetlerinin geri alınması için tekrardan CİMER başvurusu oluşturulmalıdır. Yeniden hazırlanan CİMER başvurusunda, silinmek istenen CİMER başvurusunun konusu, tarihi ve başvurunun iptal edilmek istendiğine dair bilgilere yer verilmelidir. CİMER şikâyet başvurusunun silinmesi için talep oluşturulduktan sonra, 30 gün içerisinde başvurulara yanıt gelecek ve başvuru iptal edilecektir.
CİMER üzerinden şikayet dilekçesi göndermek isteyenler, aşağıda ki örneği kullanarak şikayet yazabilirler
TC CUMHURBAŞKANLIĞI İLETİŞİM MAKAMINA;
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi 06550 Beştepe – ANKARA
Başvuran: Ad, soyad, adres ve iletişim bilgileri
Talep Konusu:
Açıklamalar:
1- (Bu kısıma gerekli açıklamalar maddeler halinde yazılmalıdır.)
2- …
Sonuç ve Talep: Yukarıda belirtilen nedenlerle ilgili sorunun giderilmesi
Saygılarımla arz ve talep ederim …/…/…