Finansagi.com Taurin, kafein, vitaminler veya fizyolojik etkiye sahip diğer maddeler dâhil olmak üzere bileşenlerden oluşan ve uyarıcı etkiye sahip içecekler olarak ifade edilir.
Su, insanoğlu için en faydalı içecektir, ancak spor ve enerji içecekleri, egzersiz yapan veya günü geçirmek için enerjiye ihtiyaç duyanlara hitap etmek için pazara sunulmuştur. Önemli miktarlarda kafein ve koladaki kadar çok veya daha fazla şeker içeren, uyanıklığı ve enerji seviyelerini artırmak için pazarlanırlar.
Birçok enerji içeceği, iki fincan demlenmiş kahvede bulunan yaklaşık 200 mg kafein içerir. Buna Ginseng gibi bitkiler ve B vitaminleri gibi enerjiyi artırdığı iddia edilen diğer maddeler eklenebilir. En çok endişe duyulan şey, bu içeceklerin güvenilirliği ve gençlere yönelik pazarlama taktikleri hakkında bir düzenleme olmamasıdır.
Bir enerji içeceği şunları içerebilir:
Enerji İçeceği
İnsan sağlığına olumsuz etkilerine rağmen, enerji içecekleri gençlere yoğun bir şekilde pazarlanmaktadır. Hızlı enerji veren içecekler, ağır spor ve egzersiz yapanlara bir avantaj sağlayabileceğine inanan kişilere hitap eder.
Bu içeceklerinin internet sitelerindeki açıklamalarında, bu içeceklerin çocuklar için uygun olmayacağı konusunda uyarıda bulunulsa da, gençler en büyük tüketicileri arasında yer alır.
Enerji içeceklerinin ana maddesi su ve şekerdir. Araştırmalar, her türlü yüksek şekerli içecek tüketmenin kilo alımına, diyabet(tip 2), kalp hastalığı ve gut hastalığında artış riskine neden olabilir. Şeker ve uyarıcı bileşenlerin miktarı nedeniyle, bu içeceklerin ergenler ve belirli sağlık sorunları olan kişiler için zararlı olabileceği endişesi vardır.
Enerji içeceklerini aldıktan sonra geçici olarak yorgunluğun tersine döndüğünü ve genç sporcularda artan fiziksel performans gösterdiği doğru olsa da, bilimsel çalışmaların çoğu bu içeceklerin olumsuz etkilerinin olduğunu göstermektedir. Bu olumsuz etkiler arasında artan stres, kavga gibi saldırgan davranışlar, alkol/sigara kullanımı, artan obezite riski, kötü uyku kalitesi ve mide tahrişine neden olduğu söylenebilir. Ayrıca;
Enerji İçeceği-Çocuk
Aşırı içme,
Gençliğe yönelik pazarlama taktikleri, 21 milyar dolarlık bir sektör olan enerji içeceği, gençleri hedefleyen kampanyalar ve bu yaş grubunun kolayca ulaşabileceği yerlerde satılıyor. Gençler, çocuk web sitelerinde, bilgisayar oyunlarında, televizyonda, süpermarketlerde ve spor etkinliklerinde enerji içeceği reklamlarına maruz kalıyor. Etkili pazarlama, akranlarının etkisi ve potansiyel zararlı etkileri hakkında bilgi eksikliği nedeniyle gençler enerji içeceklerine ilgi duyuyor.
Ortaya çıkan kanıtlar, enerji içeceği tüketimini gençlerde risk arama davranışları, zayıf akıl sağlığı, olumsuz kardiyovasküler etkiler, böbrek veya diş sorunları gibi olumsuz sağlık sonuçlarıyla ilişkilendirmiştir.
Aşırı Kafein Oranı, Aşırı kafein içeren enerji içecekleri, özellikle hassas kişilerde bir günde birkaç tane alındığında, anksiyeteye, uykusuzluğa, düzensiz kalp atışı ve yüksek tansiyon gibi kalp sorunlarına ve nadir durumlarda nöbetler veya kalp durmasına neden olabilir.
Enerji içeceği üreticileri, ürünlerini kafein sınırını aşmak için her türlü sınırlamaları göz ardı ederler. Bu nedenle, sağlık örgütlerinin koyduğu düzenlemelere uyum oranları azdır. Bazı enerji içecekleri kutu başına 500 mg kadar kafein içerebilir.(14 kutu koladaki miktar)
Enerji İçeceğinin Tehlikeleri
Kalorisiz ve çoğu insan için ücretsiz olarak erişilebilen su, yemeklerle birlikte ve aralarında tercih edilen bir içecektir.
Enerji içecekleri, insanların kahve veya çaya alternatif olarak seçebilecekleri bir kafein kaynağıdır. Bununla birlikte, aynı zamanda ortalama bir insan için gerekli olmayabilecek yüksek miktarda şeker, vitamin ve şifalı bitkiler içerirler.
Bu içecekleri, çocuklar, gençler, hamile kadınlar ve diyabet ve kardiyovasküler hastalık gibi tıbbi rahatsızlıkları olanlar da dâhil olmak üzere hassas gruplarda sağlık riski oluşturabilir.
Enerji içeceklerini tüketmeyi seçen yetişkinler, kafein içeriği için etiketi kontrol etmeli ve yüksek oran olmamalı(içecek başına 200 mg’dan fazla kafein); alkol ile birlikte tüketiminden kaçınılmalıdır.
Çocuk doktorları, enerji içeceklerinin kullanımını genç hastaları ve ebeveynlerine anlatarak herkesin sağlık risklerinin farkında olmasını ve kullanılıyorsa dikkatle izlenmesini sağlamalıdır. Yetişkinler için güvenli kafein sınırı günde 400 mg’a kadardır. 12 yaşın altındaki çocuklarda günde 100 mg veya daha az tüketmelerini tavsiye edilir.
Aşağıdakiler gibi daha sağlıklı alternatiflerle enerji ve konsantrasyonunuzu artırmak için;
Enerjinin insan ilişkisi, çevre, yaşam ve madde konularında daha fazla makaleyi Finansagi.com adresinde bulabilirsiniz.
Siz enerji içeceği kullanıyor musunuz? Enerji içeceklerinin faydaları ve zararları hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu ile ilgili görüşlerinizi aşağıda bulunan yorum kısmında paylaşabilirsiniz.
https://finansagi.com/ Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin.