Araç sahipleri tarafından sıklıkla araştırılan konular arasında “HGS Cezası Nereye Ödenir, sorgulama nasıl yapılır” yer alıyor. Ceza kesilip kesilmediğini merak eden ve köprü geçişlerinde bakiye sıkıntısı yaşamak istemeyen vatandaşlar için HGS nedir? E-devlet üzerinden HGS ve cezası ile ilgili tüm işlemler, HGS cezası nereye ödenir, hgs nasıl ödenir? sorularının yanıtları sizlerle..
Hızlı Geçiş Sistemi olan HGS İzmir-Çeşme Otoyolu, İzmir-Aydın Otoyolu, Boğaz Köprüleri, Avrupa Otoyolu, Anadolu Otoyolu ve Niğde-Mersin-Şanlıurfa otoyollarındaki ücret toplama istasyonlarında PTT Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınan bir sistemdir. Otoyollar üzerinden araç sahiplerinin araç sınıflarına göre ayrılan şeritler üzerinden otomatik ödeme sistemi olan Hgs ekonomik ve uzun ömürlü olan, çalışma enerjisini radyo frekans teknolojisinden alan, pilsiz kart ve etiketleridir. Hgs nereden temin edilir? Şimdi isterseniz bu sorunun cevabına geçelim..
Ekonomik ve uzun ömürlü olan, çalışma enerjisini radyo frekans teknolojisinden alan, pilsiz Hızlı Geçiş Sistemleri kart ve etiketleri PTT şubelerinden ve anlaşmalı bankalar tarafından temin edilebilmektedir.
Ayrıca HGS abonesi olan-olmayan kişiler otoyollardan belli bir ücret ödeyerek aracın ön camına yapıştırılan HGS etiketini alabilirler. Bu etiket sahibi araçlardan, ücretli gişelerden geçerken ön cama yapıştırılmış olan etiketin okunması ile hızlı geçiş sistemi ücretini bakiyelerinden ödemektedirler. Bakiyelerini düzenli olarak sistem üzerinden kontrol edilmediğinde, gişelerden geçtiklerinde bakiyenin yetersizliliği nedeniyle geçiş ihlali söz konusu olur, yani diğer bir tabirle otobanda kaçak geçiş yapmış olunur. Bu durumda ise araç sahiplerine cezası uygulanmaktadır. HGS cezası kesilen araç sahiplerinin cezaları nereye ödenir? HGS ceza ödeme işlemleri ve otoban kaçak geçiş ihlali cezası sorgulama işlemleri detayları. Hangi bankalara ödenebilir? HGS cezası ödeme noktaları, bankalardan bu borç ödeme yapılır mı? İşte merak ettiğiniz bu soruların cevapları..
Sisteme abone olan sürücülerinin, araçlarının sınıflarına uygun HGS etiketini kullanmaları gerekmektedir. Araçlarının sınıf uyumsuzluğu bulunan ve sınıflarına uygun olmayan sürücülerin bu durumları süreklilik arz eden sürücülerin HGS hesapları kara listeye girmektedir.
Hızlı Geçiş Sistemi üzerinden ceza yada borcu olan vatandaşlar cezalarını ödemek için öncelikle HGS kartlarına bakiye yüklemesi yaptırmalıdır. Bakiye ve para yüklemek için ise HGS‘ nin anlaşmalı olduğu bankalardan, PTT şubelerinden yada, internet üzerinden gerçekleştirebilirler.
HGS bakiyesi yetersiz olan, etiketi olmadan kaçak geçiş yapan araç sahiplerine HGS cezasının gelmesi durumunda ceza ödemesini anlaşmalı olan bankalara yada PTT kurumlarına başvuruda bulunarak gerçekleştirilebilir. Ayrıca borcunuzu kredi kartı ile ödemek isteyenler İnternet bankacılığından da yapabilirler.
E-PTT online HGS Yükleme platformu internet sitesi üzerinden HGS Bakiye Yükleme, trafik cezası ödeme, hasar sorgulama, araç km. sorgulama yapılabilir.
İnternet üzerinden PTT müşterileri resmi sitesi üzerinden yükleme yapılmaktadır. HGS bakiye yükleme işlemini de buradan gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıdaki görseldeki gibi sadece Ptt kanalı ile satışı gerçekleştirilen HGS ürünlerinde bakiye yükleme yapmak isteyenler HGS etiketi için sorgulama türünü seçerek Plaka numarası, T.C. kimlik numarası vergi numarası ve pasaport numarası ve hgs ürün numarası yazılarak sorgulama yapılabilir.
Ayrıca kredi kartlarına PTT işyerlerinden otomatik talimat vererek bakiye yükleme derdinden kurtulabilirsiniz. Otomatik ödeme talimatı vermek isteyenler PTT şubesine giderek HGS otomatik talimat için verilen formu eksiksiz ve yanlışsız olarak doldurarak form üzerinde kredi kartınızdan hızlı geçişlerde kullanılacak olan en alt ve en üst miktarı belirleyerek gerçekleştirebilirler.
HGS geçiş ve ihlal bilgilerine ait tüm düzeltme, inceleme ve itiraz işlemleri Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.
HGS geçişlerinizle ilgili bu taleplerinizi ve sorularınızı ile ilgili ayrıntılı bilgiye ve geçiş ihlal cezalarına,
0 850 460 60 60 Çağrı Merkezi numarasına başvurulması gerekmektedir.
Geçiş ihlal cezaları yukarıda vermiş olduğumuz internet sitesi üzerinden ödenebiliyor. Bu sayfa üzerinden geçiş ihlali sorgulama ve ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Otoyollarda ihlal cezalarına, www.kgm.gov.tr isimli resmi internet sayfası üzerinden Karayolları İhlalli Geçiş Sorgulama butonundan aracın plakası yazılarak yapılabilir.
Ayrıca Ptt’nin HGS resmi sitesi olan Hgs müşteri hizmetleri üzerinden vermiş olduğumuz link üzerinden plaka yazılarak sorgulama yapılabilir.
Otoyollarda ihlalli geçiş ödeme sorgulama işlemi internet sitesi üzerinden yine ödeme sorgulamadan plaka ve ödeme numarası yazılarak yapılabilir.
Hızlı Geçiş Sisteminden kaçak geçiş yapılması durumunda geçiş ihlali tespit edilen plaka üzerine 15 gün içinde sisteme abonesi olunması veya mevcut hesaplarında geçiş için yeterli bakiyesi olması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır.
KGM’e bağlı otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayollarında geçiş ücretlerinin belirlenmesi ve uygulanmasına ilişkin yönetmeliğine göre HGS’ ye ait ödeme sistemine ait giriş ve çıkışta bulunan şeritleri kullanmaları gerekmektedir. Otoyollarda geçiş sistemleri ayrı ayrı olup, her abonenin kendi şeridinden geçiş yapması zorunludur. Abonelerin kendi şeridinden geçiş yapmamaları halinde aboneye 5 kat cezalı geçiş ücreti tahakkuk ettirilir.
PTT işyerlerinden ve internet üzerinden mevcut olan cezanızı ödeyebilmek mümkündür. Yine PTT iş yerlerinden HGS kartınıza bakiye yükleme işlemini de gerçekleştirebilmek mümkündür.
Hgs cezası yada borcu olanların kredi kartı ile hgs cezalarını ödeyebileceği bankalar şunlardır;
şubelerinden, ATM’lerden, internet bankacılığı üzerinden ve mobil uygulamalar üzerinden ve kredi kartı ile gerçekleştirilebilir.
HGS borcu, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün doğrudan devlete bağlı bir kurum olmasından dolayı borç, devlet borcu olarak hesaplanmaktadır.. Bu cezayı ödemeyenlerin hesaplarına yada mal varlıklarınıza haciz gelebilir.
Hgs kart bakiyesi iadesi almak isteyen vatandaşlar kalan bakiyeyi 30 gün içinde iade olarak alabilirler. HGS iptal işlemi yapılarak verilecek makbuz ile iade işlemi gerçekleştirilir. Kişiye bununla ilgili olarak bilgi verilecektir iptal işleminin bir ay sonrasında iade için de PTT şubesine giderek ücreti tahsil edebilirsiniz.
Araç sahipleri hgs ile ilgili tüm hesap bilgilerini e-devlet üzerinden sorgulama ekranından, TC kimlik numaraları ile şifrelerini yazarak görüntüleyebilirler. Ayrıca e-devlet üzerinden;