Hibrit arabalar kısaca hem içten yanmalı hem de elektrikli motora sahip bir araba türüdür. Kendi kendilerini şarj edebilme özelliklerine sahiptirler. O güzelim kaputun altında 2 tane motor yatmaktadır. Bu iki teknolojinin bir araya gelmesi ile birlikte kelime anlamı melez olan hibrit araba ortaya çıkmaktadır.
Belirli bir kilometrenin altında özellikle sıkışık trafik durumlarında elektrikli motorla çalışan hibrit araba yakıt tüketimi olarak sizlere oldukça güzel tasarruf sağlamaktadır. En güzel noktalarından biri ise elektrikli motor devreye girmesi ile birlikte emisyon oranı sıfıra ineceğinden çevre için faydalı bir olay oluyor.
Hibrit arabanın kullanımına baktığımızda normal piyasadaki herhangi bir otomatik arabanın prensibiyle aynı çalışmakta olduğunu görüyoruz. Elektrikli ve içten yanmalı motor ayrı ayrı veya aynı anda çalışabilmeleri ile birlikte bunların arasındaki geçişler tamamen otomatik olarak gerçekleşmektedir. Anlayacağınız üzere o an hangi motor en iyi verimi verecekse araç ona göre geçiş yapıyor ve bunu size hissetmemesi ile hem kullanışlı hem konforlu bir seçenek oluyor.
Eğer aracınızdaki elektrikli motorun içindeki batarya boş değilse veya hava çok soğuk değilse aracınızı çalıştırdığını ilk zaman elektrikli motor devreye girmektedir. Bu özelliği sayesinde sessiz bir şekilde aracınızı çalıştırıp üstüne yakıt tasarrufu yapmaktasınız. Trafiğin sıkıştığı anlarda ise direk elektrikli motora geçerek tasarruf üstüne tasarruf yapmaktadır.
Elektrikli araçla kıyasla baktığımızda hibrit araçlarda herhangi bir şekilde şarj gereksinimi olmamaktadır. Çünkü diğer yanda içten yanmalı motora sahip olduğu için onun hareketi ile üretilen enerji elektrikli motor kısmının şarj edilmesine yaramaktadır.
Hibrit araçları kullanırken dikkat etmemiz gerekenlerden biriside ani hızlanmalardan kaçınmaktır çünkü ani hızlanmalar içten yanmalı motoru devreye sokacağından yakıt harcamalarınız üst seviyelere çıkacaktır. Duracağınız zaman özellikle hızlı frenlerden kaçınmalısınız yavaş bir fren ile durmak elektrikli motorunuz için şarj imkanı sağlamaktadır.
Günümüzde ve geçmişte bu teknolojiyi ilk ciddi olarak kullanan ve üreten şirket TOYOTA oldu. Tabi ki bu teknoloji daha önceki yıllara dayanmakla birlikte 1902 yılında Ferdinand Porsche tarafından geliştirilen bir araç üzerinde kullanıldığı bilinmektedir. Ancak ticari adım Toyota’dan gelmiş olup 1997 model Prius ile seri üretime girmişlerdir.
Mikro Hibrit = En basit olarak dizayn edilen teknolojik hibrit modeldir. Aracın fren yapmasını algılayıp benzinli motoru durduran ve yakıt tüketimini arttıran sistemdir..
Mild Hibrit = Kendiliğinden benzinli motoru durdurarak yakıt tüketimini azaltır. Benzinli motoru durdurma olayını frenleme esnasında yaparken aynı zamanda kaybedilen enerjinin kazanılmasında rol oynar. Bu sistemde benzinli motoru destekleyen bir elektrikli motor yapısı vardır.
Full Hibrit = Bu sistemde Mild hibrit modeline ekstra olarak elektrikli motor aracılığı ile seyir özelliği eklenmiştir.
Plug-in Hibrit = Diğer motor türlerinden dış kanallar aracılığı ile şebeke enerjisi kullanarak şarj sağlanabilen bir modelidir.
https://finansagi.com/ Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin.