Finansagi.com Kedilerde astım Kedi astımı, birçok kediyi etkiler ve genellikle bronşit ile ilişkilidir. Astım, solunum yollarının akut veya kronik iltihabıdır. Aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli fizyolojik etkilerle ilişkilidir:
Kedi bronşiti terimi, alt solunum yolundaki iltihaplanmadan kaynaklanan öksürük veya hırıltıyı tanımlar.
Astım ve bronşit tipik olarak aynı sendromun iki parçası olarak kabul edilir. Bu sendrom aynı zamanda kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olarak da adlandırılabilir.
Kedinin solunum yolları belirli uyaranlara duyarlıysa, bu maddelere maruz kalmak iltihaplı bir tepkiye neden olabilir. Tepki, kedide bronşiyal spazmlar, artan mukus üretimi ve solunum yollarında olası mukus birikimi olarak ortaya çıkar.
Bronşların mukustan temizlenememesi, solunum yolu tıkanmasına neden olabilir. Bu da kediyi ikincil solunum yolu enfeksiyonlarına duyarlı hale getirebilir. Kronik solunum yolu tıkanıklığı, havayı alveoller adı verilen küçük akciğer geçişlerinde hapsederek aşırı şişmeye ve akciğer hasarına yol açabilir.
“Kedilerde öksürüğe çok az şey neden olduğu için, öksürük önemli bir bulgudur.”
Öksüren kediler, boynunu uzatır ve çömelir gibi çöker. Yaklaştığınızda duyabileceğiniz yükseklikte bir hırıltı da buna eşlik eder.
Astım ve bronşit, yaygın olarak 2-8 yaş arası kedilerde görülür. Siyam kedilerinin bu hastalık sendromunu geliştirme riski daha yüksek görünmektedir. Fazla kilolu ve obez kediler de kronik solunum yolu hastalığı geliştirmeye yatkındır.
Ağız ve diş hastalıkları, bakterilerin ağızdan akciğerlere geçme ve ciddi bir ikincil enfeksiyona neden olma riskini artırır.
Kedi astımı ve bronşit ile ilişkili iltihabın gerçek nedeni bilinmemektedir. İltihabı artırarak astım ve bronşit belirtilerine neden olan tetikleyicileri dikkate almak daha iyidir. Bu tetikleyicilerin başlıcaları:
Kedilerde astım ve bronşit teşhisinde, solunum sorunlarına neden olan diğer hastalıkların listeden elenmesi gerekir. Bu hastalıklar arasında enfeksiyöz pnömoni, kedi kalp kurdu hastalığı, birincil akciğer parazitleri ve kanser sayılabilir.
Kalp kurdu testi: Genellikle kedi lösemisi (FeLV) ve kedi immün yetmezlik virüsü (FIV) testleri ile birlikte yapılan bir kan testidir.
Göğüs röntgeni: Astım ve bronşitli kedilerde akciğerdeki bazı karakteristik değişiklikleri gösterir. Röntgenler, diğer akciğer ve kalp hastalıklarının listeden elenmesine yardımcı olabilir.
Sitoloji veya kültür ile bronkoskopi: Bronkoskopi, anestezi uygulanmış kedinin solunum yollarının küçük bir fiber optik cihazla görselleştirilmesini sağlar. Bronşları kaplayan mukus ve hücreler, mikroskop altında incelenebilir ve kültür testi için örnek alınabilir.
Bronş lavajı: Kedi genellikle anestezi altına alınır ve incelenen alana ince, esnek, steril bir kateter geçirilir. Az miktarda steril sıvı, bölgeye kuvvetli bir şekilde boşaltılıp, ardından derhal geri çekilir. Geri çekilen sıvı, mukus ve mikroorganizmalar için kültür alınabilen ve mikroskop altında incelenebilen az sayıda hücre içerir.
Çoğu vakada, kapsamlı bir teşhis çalışmasına rağmen, tek bir neden belirlenemez. Altta yatan neden “belirlenemese bile”, birçok kediye tıbbi tedavi ile makul bir yaşam kalitesi sağlanabilir.
Diğer hastalıklar tespit edilip tedavi edildiğinde veya listeden elendiğinde, astım ve bronşit tedavisine başlanabilir. Astımı ve bronşiti olan kedilerin çoğu ayakta tedavi edilir.
Kedi ciddi solunum sıkıntısı yaşıyorsa, durumu stabilize etmek için oksijen tedavisi veya sıvı ilaç tedavisi için kliniğe yatırılması gerekebilir. Kedi astımı ve bronşitinin başarılı yönetimi, aşağıdakilerin bazı kombinasyonlarını içerir:
Tetikleyicilerin önüne geçmek: Kedide solunum problemlerini ağırlaştıran herhangi bir tetikleyiciden kaçınılmalıdır. Bu, farklı markalarda kedi kumu denemek, evdeki sigara dumanını ortadan kaldırmak, tozu en aza indirmek ve hava temizleyici kullanmak gibi önlemleri içerir. Durumu kötüleştirebilecek çevresel faktörlere dikkat edilmelidir.
Kedinin vücut durumunu normalleştirmek: Aşırı kilolu veya obez olmak, kedi astımına ve bronşite çanak tutar. Sistemik iltihaplanmaya, kalp ve akciğerler üzerindeki iş yükünü artırmaya neden olur.
Bronkodilatör: Hava yollarını açmak için kullanılır ve havanın akciğerlere daha rahat bir şekilde girip çıkmasını sağlar.
Kortikosteroidler: Kortikosteroidlerin güçlü antienflamatuvar etkileri vardır. Astım ve bronşit gibi solunum sıkıntısı yaşayan kedilere rahatlama sağlayabilir. Veteriner hekim kediye, steroidin akciğerlere olumsuz yan etkilerini en aza indirmeye çalışmak için solunan bir tür kortikosteroidle birlikte kısa süreli oral kortikosteroidler reçete edilebilir. Bronkodilatör-kortikosteroid kombinasyonundan oluşan tedavi seçenekleri de mevcuttur.
Hipoalerjenik beslenme: Veteriner hekim, kedinizin astım kontrolünde daha az alerjen veya hipoalerjenik olan bir mamadan fayda sağlamayı önerebilir. Beslenmenin astım ve bronşitli kedilerde etkisini göstermesi zaman alır ancak ilaca olan bağımlılığı azaltabilir.
Tıbbi akupunktur: Tıbbi akupunktur yoluyla nöromodülasyon, astım ve bronşitli kedilere rahatlama sağlayabilir. Tıbbi akupunktura yanıt veren kedilerde, ilaçlara olan ihtiyaç azalabilir.
Kedi astımı ve bronşiti olan çoğu kedi, aktif bir hayat sürebilir.
https://finansagi.com/ Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin.