2021 tarım ve hayvancılık destekleme ödemeleri çiftçilerimiz için aşağıda belirtilen tutarlarda destekleme ödemesi yapılacak. Bahse konu karar da belirtilen desteklemelerden önemli olanları şöyle; 5 Kasım 2020 Tarihli Resmi Gazete‘ de yayınlanan tebliğ hayvancılık ve tarım destekleme ödemelerinin miktarları belirlenmiştir. 4 Aralık 2020 tarihinde ise 2020/32 nolu Hayvancılık destekleme uygulama tebliği Resmi Gazete’ de yayınlanmıştır. Bu tebliğ’ de hayvancılık destekleme ödemelerinin yapılabilmesi için gerekli usul ve esaslar yeniden belirlenmiştir.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaklaşık 1 milyar 262 milyon liralık destek ödemelerinin bugün hesaplara yatmaya başladığını söyledi.
Tüm bu ödemeler kapsamında çiftçilerimize yaklaşık 1 milyar 262 milyon TL ödeme yapılacaktır. Tüm çiftçilerimize hayırlı olsun.
Bu yıl Mart ayından itibaren yapılmaya başlanan tarım ve hayvancılık destekleme ödemeleri ile ilgili takvim ve ödeme tarihleri le ilgili detaylar Bakanlık tarafından belirlenen takvimlere göre açıklandıkça sitemiz üzerinden yayınlanmaya devam edilecektir. 2021 yılı tarım ve hayvancılık destekleme ödemelerinin tüm detaylı ilgili bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Normalleşme süreci toplantısında Hasat dönemi öncesinde çiftçilere yeni müjdeler verdi..
Ton başına bakliyat alım fiyatlarını da;
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Büyükbaş ve küçükbaş yem desteği miktarını açıkladı.
Buna göre Büyükbaş yem desteği hayvan başına 65 TL, küçükbaş yem desteği 6,5 TL olacak. Ödeme tarihi ise henüz belli değil. Ödeme tarihleri ile ilgili olarak yapılan açıklamaları devletdestekli.com üzerinden takip edebilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 27 Kasım günü yapılacak destek ödemeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli buzağı desteği, manda malak desteği, küçükbaş sürü büyütme desteği ve çiğ süt desteklerinin ödeneceğini açıkladı. Yapılacak olan destek ödemelerinde en önemli noktayı buzağı destek ödemesi oluşturuyor.
Ölümcül korona virüs nedeniyle çiftçilerin sağlıklarını korumak amacıyla 2020 yılında tarım ve hayvancılık destek başvuruları e-çiftçi portalı üzerinden yapılacak. Bekir Pakdemirli tarafından yapılan açıklamaya göre kalablaık ortamlardan uzak durulması amacıyla tüm tarımsal ve hayvancılık destekleri elektronik ortamdan resmi dairelere gitmeden gerçekleştirilebilecek.
Ayrıca Bekir Pakdemirli 2020 tarımsal desteklerin e-devlet üzerinden yapabileceği de açıklandı. Toplam 852 hizmet türümüzün e-Devlet Portalı üzerinden sunulduğunu siz değerli çiftçilerimize bir kez daha duyurmak isteriz.
Aşağıda yer alan tabloda mazot ve gübre destekleme miktarları yer almaktadır.
ÜRÜNMAZOTGÜBRETOPLAMBUĞDAY, ARPA, ÇAVDAR, YULAF, TRİTİKALE19 TL8 TL27 TLKÜTLÜ PAMUK, ÇELTİK62 TL4 TL66 TLMERCİMEK, KURU FASULYE, NOHUT22 TL4 TL26 TLPATATES27 TL4 TL31 TLSOYA, YAĞLI AYÇİÇEĞİ26 TL4 TL30 TLDANE MISIR25 TL4 TL29 TLYEM BİTKİLERİ, KURUSOĞAN, FINDIK, ÇAY, ASPİR, KANOLA17 TL4 TL21 TLZEYTİN15 TL4 TL19 TLDİĞER ÜRÜNLER15 TL4 TL19 TLNADASA BIRAKMA8 TL–8 TL
Toprak analiz desteği 50 dönüm ve üzeri araziler için ilave her 50 dönüm için analiz başına 40 TL. ödenecek.
2020 yılında arılı kovan başına 10 TL. destekleme ödemesi yapılacak.
Havza bazlı fark ödemesi destekleri ise aşağıda belirtilen tablo da yer almaktadır.
ürün CinsiKg. Başına KuruşAspir55fasulye50Dane mısır3Dane zeytin15Kanola50Kütlü pamuk110Nohut, mercimek,50Soya60Yağlık ayçiçeği50Yaş çay,13Yulaf, Arpa, Buğday, Tritikale, Çeltik10Zeytinyağı80
Küçük aile işletmesi başına dekara 100 TL,
Fındık alan bazlı destekleme ödemesi olarak ÇKS kayıtlı çiftçilere dekar başına 170 TL.
Yem bitkileri desteklemesi olarak;
Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun Bakanlıkça tespit edildiği havzalarda 2020 yılında ekilen yem bezelyesi, fiğ, macar fiği, burçak, mürdümlük ve nohut mercimek ürünlerine için yem bitkisi desteğine ilave % 50 destek ödenir.
1) Buzağı desteği kapsamında; Programlı aşıları tamamlanmış, 4 ay ve üzeri yaşta, destekleme yılında ilk doğumunu yapan ve ilkine buzağılama yaşı en fazla 810 gün olan düvelerin buzağıları ile son iki buzağılama arası süre en fazla 450 gün olan ineklerin doğan buzağılarına 370 TL/baş ödenir. Üreme kriterleri bu Kararın yayımlandığı tarihten sonra tohumlanan sığırlardan doğan buzağılar için uygulanır.
Yukarıdaki şartları taşıyan;
2)Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Şırnak, Trabzon, Tunceli, Van illerinde doğan buzağılara ilave 100 TL/baş ödenir.
3)Soy kütüğüne kayıtlı buzağılara ilave 175 TL/baş ödenir.
4)Bakanlıkça izin verilen yerli sperma üretim merkezlerinde Döl Kontrolü Protokolü kapsamındaki boğalardan, suni tohumlama sonucu doğan buzağılara ilave 50 TL/baş ödenir.
5)Dişi mandalara 250 TL/baş, soy kütüğüne kayıtlı dışı mandalara ilave 200 TL/baş, programlı aşıları tamamlanmak kaydıyla 4 ay ve üzeri malaklara 250 TL/baş, soy kütüğüne kayıtlı malaklara ilave 200 TL/baş, destek ödenir. Suni tohumlamadan doğan malaklara ilave 250 TL ödenir;
b)Islah amaçlı süt içerik analizi desteği: Islah amaçlı süt içerik analizi yapılan ve Bakanlıkça belirlenen süt kalite kriterlerini sağlayan her 1 inek için 150 TL/baş a kadar Bakanlıkça belirlenen miktarda destek verilir.
c)Düve alımı desteği: En az 1 baş, en fazla 20 baş düve (manda dahil) alımına, Bakanlıkça belirlenecek düve bedelinin % 40’ı kadar destekleme ödemesi yapılır.
ç)Hastalıktan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip olan işletmelerde bulunan, damızlık boğalar dışındaki altı ay yaşın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için hayvan sahiplerine 450 TL/baş ödeme yapılır.
Ari sığır başına ödeme birim miktarları 500 başa kadar tam, 501 baş ve üzeri için % 50’sine karşılık gelen tutam’ ödenmesi suretiyle uygulanır.
Ayrıca, Onaylı Süt Çiftliği Sertifikasına sahip olan işletmelerdeki arı işletme desteği alan tüm sığırlar için, ilave olarak hayvan başına 100 TL. ödeme yapılır.
d)Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı, yurt içinde doğmuş ve besi süresini tamamlamış erkek sığırların’ (manda dahil), mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere 1-200 baş için (200 dahil), hayvan başına 250 TL/baş destekleme ödenir.
a) Çoban istihdam desteği, 100 baş ve üzeri anaç koyun keçi varlığına sahip işletmelere veya çobanlara 5.000 TL alarak ödenir.
b) Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı yetiştiricilere, anaç koyun-keçi başına 30 TL, anaç keçilerine 35 TL,
Mardin, Siirt ve Şırnak’ta anaç tiftik keçisi başına ilave 20 TL, Koyun Keçi Bilgi Sistemi (KKBS) veri tabanında bir önceki yılın anaç koyun-keçi desteğini alan ve destekleme yılında anaç koyun keçi sayısını aradan işletmelerde, bir önceki destekleme yılındaki kuzu ve oğlakların, destekleme yılında anaç koyun keçi vasfına ulaşanların Bakanlıkça belirlenen artış oranı tavanını aşmamak kaydıyla hayvan başına 100 TL ilave sürü büyütme ve yenileme desteği ödemesi yapılır.
Göçer yetiştiricilerin anaç koyun keçilerine ilave 2 TL ödeme yapılır.
c) Küçükbaş soy kütüğü desteği. Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliği yapan ve ıslah programına dahil olan, damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları Küçükbaş Soy Kütüğü ve Ön Soy Kütüğü Bilgi Sistemi (SOYBİS) ve TÜRKVET sistemine kayıtlı yetiştiricilerin koyun-keçilerine 100 TL/baş, soy kütüğü işletmelerinde yetiştirilen koç-tekeleri alan yetiştiricilere 500 TL/baş ödeme yapılır.
Hayvan başına verilen destek miktarlarını bağlantıya tıkayarak öğrenin.
a) Üretmiş olduğu tiftiği, Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (Tıftıkbirlik), Tiftikbirlik’e bağlı kooperatiflere veya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliklerine satan ve Tiftik Kayıt Sistemi (TKS) veri tabanına kaydedilen üreticilere, tiftiğin kalitesine göre beher kg için oğlak tiftiği ne 30 TL/kg, anamal tiftiğe 28 TL/kg ve tali tiftiğe 20 TL/kg ödeme yapılır. Sözleşemli üretilen tiftiğe 10 TL. destek verilir
b) İpekböceği yetiştiriciliğinde ücretsiz tohum sağlayan Kaza Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (Kozabirlik) dağıttığı kutu başına 100 TL/kutu, ürettiği yaş ipekböceği kazasını Kozabirlik kooperatiften veya faaliyet alanı kazadan flatürle ipek çekimi ve işleme olan tüzel kişilik vasıflarına haiz işletmelere satan yetiştiricilere yaş kozanın kg’ına 70 TL. ödeme yapılacak.
c) Arı yetiştiriciliği yapan ve merkez birliği düzeyinde örgütlenmiş yetiştirici birlikleri ve/veya üretici birliklerine üye olan üreticilere, Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı olma şartı ile anlı kovan başına 15 TL, Bakanlıktan üretim izni almış damızlık ana arı üreticilerine, Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı arıcılara sadıklar’ damızlık ana arı başına 80 TL. ödeme yapılır.
ç) Bakanlıkça programlanan aşı uygulamaları sonrasında oluşan atıklar için hayvan sahiplerine, büyükbaş hayvan atıkları için 1000 TL./baş, küçükbaş hayvan atıkları için 150 TL/baş atık desteği ()demesi yapılır.
d) Hayvan hastalıkları ile mücadele çerçevesinde, Bakanlıkça belirlenen programlı aşılamalar ve küpe uygulamaları için yetki devri yapılan uygulayıcılara büyükbaş hayvanlar için 1,5 TL/baş, küçükbaş hayvanlar için 1 TL/baş ödeme yapılır
Biyolojik biyoteknik mücadele desteği olarak;
Su Ürünleri Desteği;
ÜrünÖdenecek MiktarAşılı Fidan0,50 TLAşısız Fidan0,25 TLÇavdar, Arpa, Yulaf, Tritikale0,10 TLÇeltik0,25 TLKanola1,50 TLKorunga, Fiğ, Yem Bezelyesi1,50 TLKuru Fasulye, Mercimek, Aspir, Nohut0,50 TLPatates, Buğday0,10 TLSoya0,35 TLSusam0,60 TLYer Fıstığı0,80 TLYonca4,00 TL
Ödeme tarihleri için Ziraat Bankası Destekleme Ödemeleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
TEBLİĞNAME ASLINI BURADAN İNCELEYEBİLİRSİNİZ.